Chinezii au trimis doi astronauți în spațiu, către propriul laboratorul spațial

de: George Stanciu
17 10. 2016

China a lansat doi astronauți pe orbită, în cadrul unui proiect ce va dezvolta capacitățile statului de a explora spațiul.

Astronauții chinezi, cunoscuți și ca ”taikonauți”, călătoresc la bordul unei nave spațiale Shenzhou 11, urmând să se cupleze cu laboratorul spațial Tiangong 2. Aici, cei doi vor petrece 30 de zile, stabilind un nou record pentru astronauții chinezi.

Cei doi astronauți vor avea nevoie de două zile pentru a ajunge la laboratorul spațial. Aici, ei vor demara o serie de experimente, unul dintre ele dorind să descopere examinarea modului în care cresc plantele în spațiu. De asemenea, cei doi își vor analiza și testa propriile corpuri folosind aparatură cu ultrasunete.

Misiunea spațială reprezintă un element de mândrie națională în China. Importanța acestui eveniment o arată chiar faptul că agenții de presă străine au avut voie în perimetrul bazei militare de unde se efectuează lansarea, pentru a putea urmări evenimentul.

”Există multă presiune în jurul acestei misiuni, am visat-o toată noaptea”, spune unul dintre astronauți, Jin Haipeng. ”Mintea nu îmi stă la buchete de flori, la aplauze și la glorie. Mă gândesc dacă am toate cunoștințele și abilitățile necesare, dar și dacă mi-am rezolvat toate punctele slabe”, adaugă acesta.

Însuși președintele Xi Jinping a felicitat astronauții, sperând că aceștia vor ”învigora spiritul călătoriilor spațiale.” Acesta a adăugat că misiunea curentă va ajuta China să facă pași mai mari și mai deși în explorarea spațială.

China vrea să mai lanseze încă 20 de misiuni spațiale în viitorul apropiat, după ce a investit masiv în programul acesta. Statul reprezintă a treia țară, după SUA și Rusia, care își trimite în spațiu echipaje proprii, în mod independent. Chinezii au pierdut accesul pe Stația Spațială Internațională, din cauza îngrijorărilor cu privire la ambițiile militare ale programului spațial.

După acest eveniment, China a început lucrul la propria stație spațială permanentă, extinzând modulul Tiangong 2 în următorii ani. Chinezii estimează că stația va fi complet funcțională în 2022.